[FOTO] Blagoslov cerkve na Magdalenski gori in govor predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce

V letu 2019 je bilo v podružnični cerkvi sv. Marije Magdalene na Magdalenski gori opravljeno veliko obnovitvenih del. Obnovljeno cerkev je 8. junija popoldne blagoslovil upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran. Somaševala sta šmarski župnik dr. Bojan Korošak in grosupeljski župnik Janez Šket. Zbrane pa je nagovoril tudi Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, in ta govor si lahko v nadaljevanju v celoti preberete.
 
Drage sestre in bratje po veri, lepo pozdravljeni!
Lep sončen dan je danes in zbrani smo na čudovitem kraju, v hiši našega nebeškega očeta. Jutri bomo praznovali petdeseti dan Kristusovega vstajenjskega slavja - Binkošti. Vstali Jezus nam je zapustil zemeljsko dediščino, svojo sveto Cerkev in Svetega duha, ki venomer bdi nad nami.
Veliko nas je danes tukaj in tudi on je med nami, v sveti hostiji in vinu, v božji besedi in v naši medsebojni ljubezni in spoštovanju.
Zavetnica cerkve v kateri smo se zbrali, Sveta Magdalena, je bila ženska iz mesa in krvi, grešna, kakor smo pred očetom grešni vsi mi tukaj zbrani. Srečanje z Jezusom je bilo kriižišče na poti njenega življenja. Svobodno se je odločila in pogumno stopila za njim v dotlej neznano smer. Sledila je besedi in srcu, brez omahovanja, brez strahu. Z drobnimi, vendar odločnimi koraki je odšla v večnost božje slave, od koder nam kliče, naj gremo za njo.
Dragi bratje in sestre, dve tisočletji sta minuli od tistih dni, ko so se prvi učenci podali na pot za dobrim pastirjem. Zemeljsko romanje niih in tisočerih drugih, ki so jim skozi stoletja sledili, vstajali iz mnogih dežel sveta in izmed različnih narodov, je končano. Dolga pot je prehojena, mnogo potu in krvi prelite, vendar ne zaman. Mi, iz danes živečega rodu kristjanov, imamo za popotnico njihove izkušnje in vzor goreče vere, ki premaguje strah in bolečino. ln tisti, ki pridejo za nami, bodo potrebovali naše življenjske zemljevide poti in stranpoti, da bodo z gotovostjo obdržali smer in varno prispeli v zavetje nebes.
Tudi tale cerkev na Magdalenski gori je kažipot in romarsko počivališče. Če na življenjski poti izgubimo voljo, moč in smer, nas vabi, da si v njenem zavetiu osvežimo duha, odpočijemo srce in z novimi močmi nadaljuiemo proti končnemu cilju. Slovenske cerkve so naši svetilniki, trdnjave duha in kraji, kjer človek ni ob človeku, temveč je brat z bratom pod očetovo streho. Ne dovolimo, da bi nevihte naravnih ali podivjanih človeških sil razkrile strehe domov našega očeta. Ne pustimo, da bi trnje gozdov in zakrknjenih človeških src prerastlo pot k večnosti. Poskrbimo za hiše našega očeta, da jih bomo lahko izročili svojim sinovom in hčeram. 
Ze ob prvi omembi cerkve Sv. Magdalene v vizitacijskem zapisu iz leta 1553 je bilo zapisano, da je stavba v zelo slabem stanju, "brez oltarja in denarja". ln glejte dokaz človeikove vere in božje moči: Cerkev Svete Magdalene po 356. letih trdno stoji, obnovljena, olepšana in opremljena. Verjamem, da bodo čez nekaj stoletij slovenski verniki na tem kraju, tako kot mi danes, obhajali jubilej in se spomnili na vse vas, ki ste s svojim znanjem, delom in prispevki slavili Boga in gradili občestvo. 
V čudnih časih živimo. Temni oblaki se zgrinjajo nad Evropo in svet. Zato je še toliko bolj pomembno, da po slovenskih gričih in hribih svetilniki pod podobo križa svetijo ljudstvu na pravo pot.
Bratje in sestre, ostanimo trdni v veri, mehkega srca drug do drugega in pridnih rok pri gradnji in vzdrževanju božjih hramov. Bog, ki vse vidi in vse pošteno poplača, bo blagoslovil naš  maloštevilni, pa vendar trdni slovenski rod!
Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije
(Foto: Roman Virant)
Galerija fotografij: