JASLIČARJI

Jaslice v Šmarju imajo že zelo dolgo tradicijo in po spominu starejših faranov se nekoč stale na levi – ženski strani cerkve gledano proti glavnemu oltarju.
Po prihodu mladega župnika Marka Levstika pa so se pričele postavljati jaslice na desni – moški strani. Župnik Levstik je postavil temelje, ki so ostali osnova tudi sedanjim jaslicam. Nas, ki smo bili takrat mladi ministranti, je navdušil za postavljanje različnih kompozicij – potočkov, slapov, jezer, skupin pastirjev ob ognju itn. Ker nas je večina mladih ministrantov takrat bila z Velikega Vrha smo po smrti g. Marka Levstika in s prihodom novega župnika Jožeta Mrvarja, nadaljevali postavljanje jaslic kar krajani te vasi. Župnik Mrvar je predlagal nekaj novitet, kot so npr. štori in kamni različnih in zanimivih oblik, kar je zelo popestrilo pokrajino jaslic. Nekajkrat so jaslice našle svoje mesto poleg glavnega oltarja, vendar se je pokazalo, da takšna postavitev zaradi mašnih obredov ni ravno praktična. Tako se je lokacija postavitve ponovno vrnila na moško stran. Nekaj let so jaslice postavljali krajani Cikave, nakar smo to delo prevzeli Velkvrhovci. Po odhodu župnika Mrvarja nam je tudi novi župnik dr. Bojan Korošak zaupal postavljanje jaslic in krasitev cerkev za božične praznike.
Ker smo povečini utečena ekipa postavljavcev, se naše delo prične v zadnjem tednu pred Božičem. Vedno poskrbimo za kakšno spremembo v jaslicah. Zadnja leta smo veliko napora vložili v nabavo novih figur. S pomočjo darov dobrih ljudi kupili novo sveto družino, svete tri kralje ter osla in vola, vse v velikosti 45 cm. Trudili se bomo še naprej, da bo z vsakimi jaslicami kakšna noviteta ali izboljšava.
Še posebej pa vabimo vse ljubitelje postavljanja jaslic, da se nam pridružijo in s svojim delom in kreativnostjo sebi in vsem faranom polepšajo doživetje božične skrivnosti.