Avtor: zusmarjesap Objavljeno: 25. 11. 2022

10 let šmarske molitvene skupine

Deset let stara župnijska oznanila razkrivajo povabilo na 1. srečanje šmarske molitvene skupine, ki je bilo 11. 12. 2012. Naše takratno adventno upanje je bilo upanje v življenje novonastale skupine. Blagoslovljeno je bilo to upanje. Božja previdnost je nagovorila srca žena z raznovrstnimi talenti, a s skupno vero v moč molitve in v moč prijateljstva. Oblikovala se je skupina, ki skupaj moli, skupaj roma, skupaj praznuje, skupaj žaluje. Prva leta delovanja so bila leta učenja skupne in javne molitve in spoznavanja zakonitosti liturgičnega leta. Bogu hvala za vse tiste žene, ki imajo in so imele veliko znanja in so ga in ga še rade volje podelijo v skupini! Iz leta v leto je bila večina izmoljenih rožnih vencev in molitvenih ur namenjenih šmarski mladini, posebno vsakokratnim prvoobhajancem in birmancem, pa tudi bolnim in ostarelim, župniji, duhovnikom in domovini. Poti do stika z Bogom je toliko, kolikor je molivcev in iskalcev. Šmarska molitvena skupina vidi svojo pot v molitvi rožnega venca in v zaupanju v moč milosti šmarske Marije. Ob našem jubileju čutimo veliko hvaležnost za vse prejete milosti, za vsa prijateljstva in spodbude ter za vso podporo gospoda župnika in mnogih faranov!
In še povabilo: Molitvena skupina se srečuje vsak ponedeljek ob 18 uri v veroučni učilnici. Prijazno vabimo vse tiste, ki v svojem kraju iščete duhovno obogatitev, da se pridružite šmarski molitveni skupini!
Razmišljanje ene izmed šmarskih molivk o molitvi rožnega venca:
Rožni venec je orožje s katerim premagamo zlo in dosežemo milost naše vere, oporo našega upanja in razcvet naše ljubezni. Žal je v današnjem času, pri vsem tem hitenju, pri mnogih ljudeh, molitev rožnega venca utonila v pozabo. V molitvi rožnega venca nas Jezus kliče, da skupaj z Marijo prehodimo vso pot njegovega življenja, zato skušajmo to lepo molitev na novo odkriti, ker z molitvijo, rastemo v veri, upanju in ljubezni. Veliko je priložnosti za molitev rožnega venca. Komu vse lahko namenimo desetko? Potreb je res veliko, pa tudi ljudi katerim lahko z molitvijo rožnega venca izkažemo hvaležnost. Rožni venec je odličen sopotnik v trenutkih veselja in trenutkih preizkušnje, veliko skrbi lahko položimo v to molitev in v njej bomo vedno prejeli okrepčilo in tolažbo, zato lepo povabljeni k molitvi.
Misel zaslužnega papeža Benedikta XVI o vztrajni molitvi:
Moč, ki v tišini in brez hrupa spreminja svet in ga preoblikuje v Božje kraljestvo, je vera in njen izraz je molitev. Ko je vera polna ljubezni do Boga, ki ga prepoznava kot dobrega in pravičnega Očeta, takrat zvesta in vztrajna molitev postane moledovanje duha, krik duše, ki prodre vse do Božjega srca. S tem postane molitev najmogočnejša sila, ki preoblikuje svet.
Iz knjige Anje Kastelic Na tvojo besedo za leto C o roki, sklenjeni v molitev:
Ob molitvi sklenemo roki, levo in desno, simbol celote in uravnoteženosti. Leva roka je poslušanje, desna konkretno dejanje. Če se roke po končani molitvi ne razklenejo in se desnica ne stegne k sočloveku, je to beg iz življenja. Desnica, ki se steguje k drugim, ne da bi se ustavila in se združila z levo roko poslušanja in tihe molitve, išče le osrednje in vodilno mesto, reklamira sebe. Poklicani smo k uravnoteženosti molitve in dela.