Avtor: zusmarjesap1 Objavljeno: 9. 05. 2022

Florjanova maša v Šmarju - Sapu

Sv. Florjan, zavetnik gasilcev, goduje 4. maja, hkrati pa na ta dan obeležujemo tudi mednarodni dan gasilcev.
V nedeljo, 8. 5. 2022, so se šmarski gasilci zbrali pred gasilskim domom, od koder so se v sprevodu, ki ga je vodil poveljnik PGD Šmarje - Sap Martin Hribar, odpravili do cerkve Marijinega rojstva. Tam jih je sprejel gospod župnik dr. Bojan Korošak in jih povabil v cerkev, da so se skupaj priporočili v varstvo Sv. Florjanu.
V uvodu maše je zbrane nagovorila predsednica PGD Šmarje - Sap Monika Kastelic. Dejala je, da je vesela, da se po dveh letih lahko ponovno srečamo pri sveti maši. Tu je še nekaj besed iz njenega nagovora: 
"Legenda pravi, da je mladi Florjan pogasil požar s tako malo vode, da so ljudje v tem videli čudež. Gasilci smo iznajdljivi, skromni, predvsem pa predani in srčni ljudje. Naj bo izobilje ali pomanjkanje, vedno znamo obstati in držati skupaj, lahko bi rekli, da znamo kdaj delati male čudeže. Ob prevzemu funkcije predsednice društva, si nisem predstavljala, da bom društvo vodila v času, ko bo ogroženo zdravje - življenje nas vseh. V razmerah v katerih bo druženje omejeno, celo prepovedano. Pa vendar je gasilska družina uspela ostati skupaj. Z omejitvami smo se izobraževali, z omejitvami smo se usposabljali, z omejitvami smo obeležili 140. obletnico delovanja društva in kupili novo vozilo. Nikoli pa ni bilo vprašanje odzvati se klicu na pomoč. Odzvali smo se vsakič, tako kot to v Šmarju gasilci počnemo že 140 let. Vemo, da so situacije, v katerih se znajdejo gasilci, vse težje. Naše delo že dolgo ni več samo gašenje požarov. Postalo je zelo raznovrstno. Od reševanja muckov z dreves, pobiranja ključev iz jaškov, do reševanja imetja ob naravnih ujmah, do reševanja življenj. Kdaj se zgodi, da nas dogodki - nesreče - tudi presegajo. V tem času smo uspeli prestati težke osebne preizkušnje. Z zavedanjem, da smo vsi samo ljudje, vsak s svojim križem, si med seboj pomagamo in pomagamo tudi drugim. Zaradi te izkušnje smo še bolj povezani. Velikokrat smo pri vsakdanjem delu premalo hvaležni za delo tistih, ki so bili pred nami in ki so pustili svoj pečat v knjigi življenja gasilstva. Bili so v pomoč in zgled. Spomnimo se jih."
Gasilci so se pri sveti maši priporočili Sv. Florjanu, Božjemu blagoslovu in Marijinemu varstvu; da bi se gasilske sirene čim manjkrat oglasile in da bi še naprej imeli voljo in pogum pomagati sočloveku ter ustvarjati vse dobro, da bi se zadovoljni, predvsem pa zdravi vračali v domači objem.
Župnik dr. Bojan Korošak je v svoji pridigi poudaril pomen gasilstva in gasilcev za družbo, poudaril je njegovo tradicijo in kako je gasilstvo napredovalo tudi po zaslugi nagovarjanja župnikov v preteklosti. Gasilci resnično uživajo ugled v družbi od nekdaj in veliko dobrega naredijo za skupnost, saj nesebično pomagajo ljudem v stiski.
Pri maši so sodelovali mladi gasilci, ki so podali prošnje za gasilce ter ostale kristjane, ter mladinski pevski zbor Župnije Šmarje - Sap, ki je s svojim petjem polepšal praznik gasilcev.
Ob koncu maše je župnik blagoslovil gasilce ter vse prisotne. Po maši pa je sledilo kratko druženje z vsemi prisotnimi pred cerkvijo.
Na pomoč!