Avtor: zusmarjesap1 Objavljeno: 7. 08. 2021

ORATORIJ V ŽUPNIJI ŠMARJE - SAP

Po letu premora se je v šmarsko župnijo končno vrnil težko pričakovani oratorij. Zbralo se nas je 73 otrok in 34 animatorjev, ki smo se preko oratorijskega tedna družili, veselili, tkali nove prijateljske vezi ter razmišljali o pomembnih življenjskih vrednotah.
Spoznavali smo življenje blaženega Carla Acutisa iz Italije, ki je nedolgo nazaj – leta 2006, pri rosnih 15-ih letih umrl za levkemijo. Na prvi vtis bi lahko rekli, da je bil Carlo običajen najstnik. Rad je imel računalnike, filme, video igrice in živali tako kot mnogo drugih mladih v današnjem času. A ko bolj podrobno pogledamo njegovo življenjsko pot, vidimo, da je bil v marsičem izjemen. Carlo je imel poseben odnos z Marijo in Jezusom. Od prvega svetega obhajila naprej je vsak dan hodil k sveti maši, tedensko je obiskoval sveto spoved in vsak dan molil rožni venec. Navduševali so ga evharistični čudeži, zato jih je tudi zbral in opisal na svoji spletni strani. Vedoželjnost, zmernost, evharistija, dobrosrčnost in večnost so bile vrednote, ki so zaznamovale Carlovo življenje in naš oratorijski teden. Spremljalo nas je tudi geslo ORIGINALEN.SEM in nas vsak dan znova opominjalo na to, da je vsak izmed nas edinstven in na svoj način lahko izjemen.
Otroci so se udeležili treh delavnic. Obiskala nas je vodnica reševalnih psov Edita Modic in nam predstavila svoje delo, pripomočke, ki jih pri tem uporablja, ter svoje tri pasje prijatelje. Drugo polovico delavnice so udeleženci oratorija pripravljali vsebine (slike, opise skupin, intervjuje, izjave) za našo letošnjo oratorijsko revijo. Na drugi delavnici so se otroci odpravili do kmetije Tinkare Smole, kjer so spoznavali življenje konjev, se naučili pravilnega ravnanja z njimi, imeli pa so jih možnost celo jahati. Tretjo delavnico pa smo pripravili animatorji in sicer so se otroci preizkusili v sobi pobega.
V sredo smo se že tradicionalno odpravili na izlet. Po katehezah in sveti maši, ki jo je daroval gospod Martin Golob, smo se odpravili na pot proti Paradišču. Na poti so skupine pričakali različni super junaki in otroke izzvali, da se preizkusijo v njihovih supermočeh. Če so naloge uspešno opravili, so na koncu šli še čez »spovednico« in tako postali krščanski junaki – svetniki . Ob prihodu na jaso smo pojedli okusno kosilo – hotdoge, se malo poigrali, in se odpravili nazaj v Šmarje.
Seveda nismo pozabili niti na vodne igre. V torek je bilo že od jutra navdušenje na vrhuncu, saj se je bližala najbolj pričakovana velika igra. Vmes nas je ujel dež, a nas to ni spravilo v slabo voljo. Prestavili smo se v družbeni dom in tam nadaljevali program s plesno in pevsko zabavo.
Čeprav je bil letošnji oratorij malo drugačen zaradi koronskih ukrepov, smo zares hvaležni in veseli, da smo ga lahko izpeljali. Po letu premora so nas veselje, druženje, igra in molitev še bolj napolnili, saj smo bili tega zares »lačni« - tako otroci kot mi animatorji. Hvaležni smo za vsak nasmeh, novo prijateljstvo in predvsem za zaupanje staršev, ki nam v varstvo za cel teden prepustite svoje otroke. Takšne stvari nam namreč dajejo moč, da vsako leto znova nadaljujemo in se trudimo.
Iskreno bi se zahvalili vsem, ki ste nas med oratorijem krepčali s slanimi, sadnimi in sladkimi prigrizki in tistim, ki ste karkoli prispevali v oratorijsko blagajno. Hvala Urški Petak in Marilen Polajžer, ki sta poskrbeli za kosilo na sredinem izletu in za animatorska kosila, ter Barbari Černe Strgar, ki je v sredo poskrbela za ohladitev s sladoledom. Hvala Editi Modic, da nam je na delavnici predstavila delo z reševalnimi psi in Tinkari Smole za zares zanimivo delavnico s konji. Hvala gospodu Stanetu Kerinu za ponedeljkovo in petkovo zaključno oratorijsko mašo in gospodu Martinu Golobu za sredino mašo ter sodelovanje pri intervjuju za našo oratorijsko revijo. Hvala tudi Krajevni skupnosti Šmarje – Sap, ki so nam za teden oratorija odstopili svoje prostore. Zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer so bili letos še bolj v uporabi. Še posebej se zahvaljujemo našim sponzorjem: Občina Grosuplje; KO-EKO d.o.o.; Okornplast d.o.o, Cementni izdelki Zobec d.o.o.; Pucihar d.o.o., Naročimajico.si; Okrepčevalnica Majolka; Pizzerija Brajda; Pekarna Pečjak; Pekarna Grosuplje; Pekarna Evropa.
Letos zaključne prireditve zaradi razmer nismo imeli, vam pa zato pošiljamo posnetek animatorskega plesa, da lahko tako začutite vsaj delček oratorijskega duha .
 
Šmarski animatorji