Avtor: zusmarjesap1 Objavljeno: 4. 10. 2020

[FOTO] Blagoslov kapelice na Sapu

Že zelo dolgo ob cesti Šmarje - Sap–Grosuplje, nasproti odcepa za Lipoglav, stoji kapelica. Po nekaterih podatkih naj bi bila stara že 300 let. Večkrat je bila obnovljena in blagoslovljena, zanesljivo l. 1892 in 1967. Takrat jo je msgr. Vilko Fajdiga poimenoval Marija ob poti. In kdor se je redno vozil ali sprehajal mimo nje, je opazil, da jo je znova načel zob časa. Prebivalci Sapa so to prepoznali in se spomladi lotili prenove. Njena gonilna sila je bil Marjan Štrubelj in kogarkoli je povabil k sodelovanju, je takoj priskočil na pomoč. Veliko del so opravili vaščani prostovoljno, tista zahtevnejša pa so izvedli domači obrtniki.
Rušilna dela strehe in ometov so izvedli Luka Štrubelj s svojimi otroki ter Polde Filipič (ta je uredil tudi razsvetljavo kapelice s pomočjo fotovoltaika), pri izdelavi betonske vezi je sodeloval še Slavko Kastelic. Za čiščenje in odvoz materiala so poskrbeli Polde Perovšek, Aleksander Petrič in Janez Perčič. Vsa ostala gradbena dela je izvedlo podjetje GRO-GRAD, streho Tesarstvo Mehlin, žlebove pa Kleparstvo Petrič. Kapelico so prebelili Marjan Štrubelj, Peter Pucelj in Roman Virant. Dostop do elektrike in vode sta z velikim veseljem omogočila Vinko in Lidija Švigelj. Križ na kapelici sta izdelala Franci Purkat in Boris Zdešar, vrata in ograje pa Martin Hribar, Boris Zdešar ter Marko Strežek. Rušenje in odvoz asfalta sta prevzela Tomaž in Borut Gabrijel. Kamniti oltar je izdelal Rajko Zupančič, vitrino za Marijin kip Andrej Švigelj. Fresko na stropu kapelice je osvežila restavratorka Uršula Osojnik, kip Marije Janez Hribar iz Grosuplja. Monogram na kapelici je podarila šmarska župnija. Za ureditev okolice pa so poskrbeli Javno Komunalno podjetje, Krajevna skupnost in Občina Grosuplje. Lastništvo kapelice je uredila Nevenka Pleterski.
Vsa dela so bila končana jeseni, 4. oktobra 2020 pa je kapelica dočakala tudi blagoslov. Prisostvovalo mu je lepo število krajanov Šmarja - Sapa. Najprej je zbrane nagovoril predsednik krajevne skupnosti Janez Pintar. Poudaril je pomen takšnih objektov ter se domačinom zahvalil za opravljeno delo. »Ponosen sem na vas,« je zaključil. Univerzitetni profesor Matjaž Barbo ter Roman in Majda Virant so predstavili zgodovino kapelice, violinistki Andreja in Saša Kmet sta pripravili glasbeni vložek. vrhunec druženja pa je bil blagoslov kapelice ter tudi vseh navzočih – opravil ga je g. župnik dr. Bojan Korošak.
Kapelica na Sapu – okrašena s čudovitim cvetjem – je ponovno pravi ponos šmarske okolice in želimo si, da takšna tudi ostane.
Marija ob poti – Prosi za nas.
Janez Pintar, predsednik KS Šmarje - SapMatjaž Barbo, profesor muzikologijeRoman in Majda VirantMarjan Štrubelj, vodja delAndreja in Saša KmetObnova kapeliceBlagoslov kapelice g. župnik dr. Bojan Korošak