Avtor: zusmarjesap Objavljeno: 7. 05. 2019

O sv. Florjanu in šmarskih gasilcih

Sv. Florjan je bil veteran rimske vojske v času cesarja Dioklecijana, ki ga je preganjal zato, ker je bil kristjan in se ni hotel odreči veri. Pregnali so ga in vrgli v reko Enns, kjer je utonil. Gasilci ga za svojega zavetnika častimo od ustanovitve gasilskih društev na Slovenskem.
Gasilstvo se je pričelo razvijati predvsem zaradi potreb po preprečevanju katastrofalnih požarov. Gašenje požarov je bila dolgo časa glavna naloga gasilcev, danes pa počnemo zelo veliko različnih stvari. Posredujemo ob prometnih nesrečah, ob nevarnih snoveh, neurjih, poplavah ter drugih naravnih nesrečah, tudi v primeru nudenja prve pomoči nenadno obolelim občanom. Skratka, karkoli gre narobe, se pokliče gasilce, četudi je potrebno odstraniti podrto drevo, rešiti kakšno mačko ali se znebiti sršenov.
V trenutku, ko pride poziv, se iz navadnega človeka spremenimo v osebo, ki rešuje življenje, ljudi, živali in premoženje. Za to smo pripravljeni tvegati tudi lastno zdravje, življenje. Gasilci se nimamo za junake ali heroje. Smo skromni, navadni občani, ki imamo željo in zmožnost pomagati sočloveku v stiski. Občutek sreče, ki nas navda, ko uspešno opravimo intervencijo, poplača naše prostovoljne ure, ki jih namenimo za izobraževanja in usposabljanja ter tveganja, ki jih prestajamo med intervencijami.
Gasilci smo se priporočili sv. Florjanu in Bogu, naj pazita na vse nas, posebno pa na dekleta in fante, ki s svojim delom pomagajo ljudem v nesreči. V molitvi pa smo se spomnili tudi vseh preminulih gasilk in gasilcev, ki so s svojim delom pripomogli k boljšemu in varnejšemu življenju v naši skupnosti.
Ob koncu maše smo se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri tej božji daritvi v čast sv. Florjanu. Zahvala gospodu župniku, ministrantom, pevcem, in vsem, ki so se udeležili svete maše, ter tovarišicam gasilkam, tovarišem gasilciem in mladim gasilkam in gasilcem. Po maši je sledilo še skupno druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile gasilke in žene.
Pregovor pravi, da majhna iskra lahko povzroči velik ogenj. Naj naša drobna dobra dela vodijo do požara dobrih del ter boljšega in še prijetnejšega življenja v skupnosti.
Na pomoč!
Gasilci PGD Šmarje - Sap
 
Fotogalerija: