Avtor: zusmarjesap1 Objavljeno: 30. 05. 2020

Pisma naših veoučnih katehistinj

Pozdravljeni, dragi veroučenci in dragi starši!

Zaradi spremenjenega načina življenja, ki ga je povzročila pandemija in vsi varovalni ukrepi za ohranitev zdravja, se vam katehisti z gospodom župnikom oglašamo tudi v župnijskem glasilu. Pandemija nas je prisilila v povsem nove razmere in te so vključevale tudi prekinitev veroučnih ur. Kdo bi si 13. marca mislil, ko so škofje razpisali ukrepe glede navzočnosti občestva pri svetih mašah in zaustavitev vseh dejavnosti v župniji, da se nam bo življenje povsem ustavilo kar za polna dva meseca.

Dne 18. maja, so se ponovno v šolske klopi vrnili učenci nižjih razredov. Ob tem je bilo potrebno spoštovati stroge preventivne ukrepe za ohranjanje zdravja. Ker zaenkrat v naši učilnici zaenkrat težko zagotovimo spoštovanje vseh (v tem trenutku!) potrebnih preventivnih  ukrepov glede poteka verouka, smo se dogovorili, da smo v naši župniji s koncem maja z veroučnim letom že zaključili. Tako ne bo več verouka v tem šolskem letu - razen za tretješolce, ki bodo prvo sveto obhajilo prejeli že 28. junija (!). Spričevala bomo napisali, vendar jih ne bomo razdelili sedaj, temveč na začetku prihodnjega veroučnega leta. Nekateri učenci spričeval še niso vrnili. To lahko še storijo in jih oddajo v škatlo zadaj v cerkvi.

Kako naprej? To vprašanje tli v vsakem izmed nas. Edina prava in resnična stalnica v našem življenju je navzočnost Boga Očeta in njegovega Sina Jezusa Kristusa ter Svetega Duha. Ne glede na vse spremembe, ki se pojavljajo okoli nas, kristjani ostajamo zasidrani v Bogu. Tega Boga spoznavamo in se nam razodeva na različne načine in eden od njih je tudi verouk za otroke in mladino. Verouk je potreben tako za duhovno rast otroka in kot za prejem zakramentov, v katerih se srečujemo z Bogom.

Zato je v velikem upanju, da smo se epidemije ubranili in da se bomo znali z njo tudi še kdaj spopasti in ne ponovno iti v karanteno, nastal urnik verouka za leto 2020/2021 kot smo ga bili vsa leta že vajeni. Začeli bomo 21. septembra.

  1. razred TOREK ob 17. uri                                  

  2. razred TOREK ob 16. uri  ali SREDA ob 15. uri

  3. razred TOREK ob 15. uri                      

  4. razred PONEDELJEK ob 7.30 uri          

  5. razred SREDA ob 13. uri          

  6. razred ČETRTEK ob 7.30 uri    

  7. razred TOREK ali SREDA ob 14. uri     

  8. razred ČETRTEK ob 13. ali 14. uri        

  9. razred ČETRTEK ob 13. ali 14. uri        

V primeru, da bo potrebno v jeseni ostati v majhnih skupinah v učilnicah, bomo tudi pri verouku to upoštevali. Verjetno bomo zato skrajšali čas verouka in prilagodili vsebino. Potrebna bo tudi pomoč novih katehistov iz župnije. Dobili bomo tudi navodila Slovenske škofovske konference in upoštevali predlagano. Da bomo tudi v bodoče pripravljeni na morebitno ponovno izolacijo, bomo prosili za vaše elektronske naslove (e-mail), s katerimi bi omogočili verouk na daljavo. Ker katehisti vaših e-naslovov do sedaj v večini primerov nismo imeli, smo preko župnijske spletne strani objavljali veroučne teme za vaše otroke. Nekaj odziva je bilo, za kar smo vam zelo hvaležni. Za naslednje veroučno leto si želimo pridobiti e-naslove in v primeru sprememb pri šolanju zaradi epidemije tudi z veroukom vstopiti v učenje na daljavo. Tako vas prosimo, da se jeseni ob začetku verouka oglasite pri katehistu in izpolnite obrazec Posredovanje osebnih podatkov za omogočanje verouka na daljavo.

Cerkev v vsakršnih razmerah in časih lahko uresničuje svoje katehetsko delovanje, ki pa ga je vedno znova potrebno prilagajati času. Sedaj ga bo potrebno prilagoditi s pridobitvijo vašega dovoljenja za e-naslov, načrtovanjem različnih možnosti verouka in z vabilom za nove katehiste v primeru manjših veroučnih skupin in še čem. Prvi koraki so bili že storjeni (veroučna snov na spletni strani), a da bomo še bolj povezani, da nas bo čim več udeleženih pri verouku ne glede na razmere (ponovna epidemija, ponovna izolacija), se pripravljamo in vas vabimo že danes.

Razumljivo, udeležba veroučencev pri nedeljskih svetih mašah je zdaj manjša. A na eno ste učenci prav vseh razredov še posebej lepo vabljeni. Tisto 14. junija ob 10ih bomo izkoristili za uraden zaključek veroučnega leta. Vabljeni torej, da se je s svojimi družinami udeležite. Da bo v klopeh dovolj prostora, bomo ostale nedeljnike prosili, da se tedaj odločijo za obisk svete maše ob 8.00.

Župnijsko občestvo prosimo za molitveno podporo pri oznanjevanju!

Breda


Dragi veroučenci 4. razreda!

No, pa je epidemija novega koronavirusa posegla v moj eksperiment. Ta je bil preizkusiti, ali si lahko brez učenja doma, torej zgolj med urami verouka zapomnite vseh 10 božjih zapovedi, ki visijo na steni. Se spomnite tistih dveh sivih tabel? Žal mi je, da vseh zapovedi nismo uspeli natančno razčleniti, se poglobiti v njihov pomen. Škoda, nekaj najbolj zanimivih lekcij (preizkušeno na prejšnjih generacijah) bo tako ostalo nepredelanih. Seveda si lahko kakšno poglavje v učbeniku preberete sami,  a brez skrbi.  Če se prav spominjam mojih osnovnošolskih dni, se boste z isto tematiko ponovno srečali v pripravi na birmo. Zapovedi vam torej ne uidejo, vam je pa bilo prihranjeno ocenjevanje veroučnega znanja, ki sem vam ga napovedovala za maj, pri manj vestnih pa tudi odpravljanje dolga glede domačih nalog. Vseeno ste si prav vsi zaslužili zelo lepe ocene, pogled v spričevalo prihodnjo jesen naj vas torej ne skrbi. Same petice pa bi delila v kategorijah, ki sicer ne obstajajo: nasmejati katehistinjo, podeliti z drugimi opravljena dejanja ljubezni, postavljanje izvrstnih vprašanj ... Prav zaradi tega vas tudi najbolj pogrešam. Čudoviti ste in ostanite takšni tudi v prihodnjem letu, ko bo z vami zopet katehistinja Breda.

Meta


Dragi šestošolci!

Korona nam je vzela marsikaj. Tudi naša veroučna srečevanja ob sredah in četrtkih. Zelo mi je žal, da so se tako na hitro končala, že sredi marca. Načrtovala in veselila sem se naših molitev, skupnih iskanj, vprašanj ... Toliko ste že vedeli in znali, pripovedovali ste sveto pismo, vesele zgodbe in domača, družinska doživetja. Da, vaše družine! Priznanje, občudovanje, hvaležnost zanje!

Moji veroukarji, ostajate v mojih molitvah in dobri misli! Postajajte dobri ljudje, izkoristite svoje velike danosti in sposobnosti in ne pozabite na Boga. Z veseljem in hvaležnostjo mislim na vas in vaše družine.

Marinka