Avtor: zusmarjesap1 Objavljeno: 14. 12. 2019

[FOTO] Razstava jaslic v Turenčku

Turistično društvo Šmarje - Sap je v Turenčku pripravilo razstavo jaslic, tokrat pod naslovom Jaslice v prepletu dediščine in sodobnosti. 
V soboto, 14. 12., na dan odprtja razstave, je v Šmarju gostoval pater Leopold Grčar z Brezij, verjetno največji poznavalec jaslic na Slovenskem. Predaval je na temo Jaslice v prostoru in času. Poslušalci so se nato skupaj z gostom odpravili na trg pred cerkvijo, kjer je prepeval mladinski pevski zbor, na steni Turenčka pa se je prvič prižgala projekcija z božičnimi motivi, ki so nastali s sodelovanjem dijakov iz radovljiške srednje šole. Nato pa so se odprla vrata Turenčka.
Tokrat so bili k sodelovanju pri razstavi še posebej lepo povabljeni izdelovalci jaslic iz našega okoliša. Nekateri med njimi (Tomaž Lavrih, Marinka Perme in Marinka Vahčič) so obiskovalcem tudi pokazali, kako poteka njihov proces ustvarjanja jaslic, sicer pa so na ogled postavili več primerkov klekljanih jaslic, pa izdelke iz lesa, gline, ličkanja in drugih materialov. Precej zanimivih kompletov so za razstavo prispevali naši župljani, nekaj jaslic je v Šmarje prišlo celo z različnih koncev sveta. 
Razstava je bila odprta do 5. januarja, in sicer vse nedelje med 9.00 in 12.00 ter 15.00 in 18.00 ter ob sobotah in praznikih med 15.00 in 18.00.